dissabte, 3 de setembre del 2022

GOOOOOOL!

El conseller ha fet una jugada desesperada que li ha sortit rodona. Com el Real Madrid quan els partits entren en temps afegit, en Cambray ha penjat la pilota a l'àrea i, entre el batibull, ha sorgit el cap del Sergio Ramos de torn per rematar al fons de la xarxa: GOOOOOOL!

En efecte, el gol ha estat espectacular, èpic: la pilota ha entrat per l'escaire, i els aficionats rivals ens hem quedat amb un pam de nas. Els sindicats del ram accepten el xantatge del departament i desconvoquen les mobilitzacions a canvi de recuperar l'horari que teníem abans de l'ampliació feta amb l'excusa de les retallades de l'any 2009. Els mitjans titulen: el professorat desconvoca la vaga a canvi d'una reducció horària. Quines penques!

La lletra petita del pacte és que aquesta regularització dels horaris (1 hora setmanal lectiva per docent) s'aplicarà el mes de gener, a mig curs, a mig trimestre! I ningú del departament ha explicat encara com es farà. No cal dir que les direccions dels centres no han rebut cap instrucció, ni tan sols cap orientació al respecte. 

L'organització de la càrrega laboral en un centre educatiu és complexa. Tot plegat no s'enllesteix dient: "a partir d'ara comencem o pleguem una hora abans i llestos". Per a qui no estigui familiaritzat amb el món de l'ensenyament, passo a exposar quina és la situació que es planteja:

  • Per començar, diuen que contractaran més de 3.000 professionals nous. La primera pregunta és: d'on surten?, tenint en compte que en algunes especialitats no hi ha substituts.
  • ¿Aquests milers de professionals no tenen res millor a fer que esperar-se a la llista de l'atur durant tres mesos per veure què els donen?
  • Quan els cridin per treballar el gener, hauran d'incorporar-se per fer 18 hores de classe diferents de 18 professors diferents (a raó d'una hora per professor).
  • El nou professorat haurà de poder fer classe de moltes disciplines, la majoria de les quals no seran la seva especialitat. Una mateixa persona potser hagi de fer: ciències, català, filosofia, llengua, etc.)
  • El professorat de plantilla deixarà de fer classe 1 hora a 1 grup, però seguirà fent les altres dues. Quin benefici té això per a l'alumne del grup afectat? I per al professor de plantilla? Li serveix de res reduir una hora si ha de seguir preparant-la per a la resta de grups d'aquell nivell?
  • El canvi es produirà a mig trimestre i suposarà trasvalsar completament els horaris de tot el claustre. Això és una feinada per als equips directius i un desgavell organitzatiu a l'aula. "¿Avui amb qui fem classe, amb la profe de sempre o amb aquell nou que només fa una hora?"

Resumint, en Cambray ens ha fotut un golàs: 
  1. Ha neutralitzat les protestes dels docents, que no es limitaven a temes d'horari / calendari.
  2. Ha deixat clar davant la societat que el professorat només volíem treballar encara menys.
  3. Quan arribi el gener, deixarà que els centres s'espabilin tots sols, com han hagut de fer sempre.
  4. Quant al nou professorat, m'imagino que passarà com amb els monitors per a les tardes als centres de primària: si se'n troben bé i, si no, ja ho entomaràn els professors, que per alguna cosa són vocacionals i, a més, tenen massa vacances.

Mites i mentides sobre el calendari i l'horari escolar als països nòrdics

Finals d'agost i "Sant Tornem-hi": comencen aflorar com bolets primerencs els set-ciències mediàtics per opinar sobre el sistema educatiu del país... No, a qui pretenem enganyar: el seu objectiu / obsessió és despotricar del professorat. 

Avui, a la tertúlia de RAC1 sento un senyor que, com sempre que es parla d'educació, treu en processó el "Sant Cristo Gros" dels països nòrdics per defensar l'avançament del calendari escolar i atacar l'horari compactat. No esmerçaré ni una línia en donar l'opinió que em mereixen els personatges d'aquesta calanya, sinó que em limitaré a proporcionar enllaços a pàgines web on hi ha les dades oficials, que s'expliquen per sí soles. 

Pel que fa al senyor, si no les entén pot demanar ajuda a alguna amistat o, qui sap, alguna mestra de primària que se l'estimés quan era petit. I per si no té ni una cosa ni l'altra, faig un resum molt breu al peu de cada informació.

Calendari escolar a Finlàndia 

https://www.hel.fi/helsinki/en/childhood-and-education/loma-ajat):

El curs 2022/23, els centres educatius públics de Finlàndia (que són el 97%), han començat les classes el dia 11 d'agost. El curs anterior es va acabar el 3 de juny. Això vol dir que les vacances d'estiu de l'alumnat finlandès tenen una durada de 2 mesos i 1 setmana.

Horari escolar a Finlàndia. 

https://besteducationalpractices.wordpress.com/finnish-educational-system/example-school-timetable/

  • Les classes a Finlàndia tenen una durada de 45 minuts, 15 menys que al nostre país. 
  • Entre una i altra classe, l'alumnat finès gaudeix de pauses de 15 minuts. Aquí no hi ha pausa.
  • La jornada escolar és intensiva: comença a les 8:00 i acaba a les 14:00, i inclou l'hora de dinar. Aquí l'horari és extensiu, de 8:00 a 17:00.
  • A primària, l'alumnat té 24 classes lectives per setmana, que equivalen a 18 hores reals. A secundària, en tenen 30 com aquí, però a raó de 45' per classe, això vol dir que en fan unes 22.