dimecres, 21 de desembre del 2016

El Programa Cervantes

la senyora Montserrat jurant obediència als amos
Diu la ministra d’afers socials, Dolors Montserrat, que s’ha d’oferir al jovent patri la possibilitat de conèixer la diversitat cultural i lingüística d’Espanya, la qual cosa, de passada, ajudarà a cohesionar el país. L’eina per assolir aquests lloables objectius serà un programa de mobilitat per a estudiants de secundària (semblant a l’actual Erasmus europeu) que s’anomenarà Cervantes.

Amb tot el respecte que es mereix aquest gran autor, la tria del seu nom per a les futures beques d’intercanvi suposa una veritable declaració d’intencions, no en va coincideix amb el de l'organisme de difusió internacional del seu idioma, l'instituto Cervantes. Justament per aquest motiu, jo no proposaria pas mai que les anomenin “Llull” (a més, entenc que molts s’hi podrien deixar la glotis intentant pronunciar-lo), però agrairia un nom que no fos tan clarament connotat lingüísticament. Tenint en compte que l’educació abasta molts altres camps més enllà de la llengua, potser un nom relacionat amb la pedagogia, com ara Ferrer Guàrdia, seria més encertat.

Però el Partit Popular no mou mai fitxa innocentment. Per a ells Cervantes, a diferència de Llull, és patrimoni de tots perquè escrivia en castellà -o en espanyol com els agrada dir a ells- i aquest és l’idioma de tots, l’idioma que ens cohesiona. La resta d’idiomes que es parlen al territori de l’estat són anomalies, singularitats que toleren amb el nas tapat, però que en cap cas els serveixen per definir la “nación más antigua del mundo”. Si fessin massa concessions a les altres cultures, pensen, aquestes acabarien disgregant-la.

I Déu nos en guard que això passés! Hem de cohesionar-nos, homogeneïtzar-nos o, dit d’una altra manera, assimilar-nos, diluir-nos, desaparèixer... deixar de tocar els collons, parlant en plata. I una bona estratègia és enviar centenars de nois i noies catalanoparlants a aprendre castellà per les espanyes –que a Catalunya, igual com passa amb l’anglès, s’ensenya fatal-; i enviar també centenars de nois i noies castellanoparlants a Catalunya, perquè així augmenti el número de famílies que presenten demandes als tribunals exigint que se’ls facin les classes en el seu idioma –es veu que aquí, tot i els esforços de Ciudadanos, encara no hi ha prou denúncies.

Malgrat que l’ensenyament és competència de les comunitats autònomes, diferents governs espanyols han impugnat i retallat lleis catalanes; han imposat modificacions curriculars; han modificat la distribució horària; gairebé han aconseguit introduir una revàlida unificadora; han atiat un conflicte lingüístic inexistent i, ara, ens envien els Regulars. Res, doncs, senyora Dolors, “fent amics”, oi?



dimarts, 6 de desembre del 2016

Sortim mica a mica de la mediocritat educativa

Premis Pisa. A l'edició d'enguany, el sistema educatiu català ha registrat una millora global que el situa en la franja mitja-alta del rànquing europeu, per sobre de l'estat espanyol, l'OCDE i la unió europea. Malgrat que els resultats en comprensió lectora han baixat dels 501 punts de 2015 als 500, la irrupció de les competències en ciències i matemàtiques ha compensat amb escreix els del conjunt de les disciplines del saber.

La consellera d'ensenyament, Meritxell Ruiz, es mostra  moderadament satisfeta per aquests resultats i els atribueix al model educatiu implantat a Catalunya fa nou anys, el qual hauria donat estabilitat al sistema i hauria impulsat projectes de millora als centres. Voldria felicitar la consellera pel mèrit que els polítics com ella deuen tenir en aquest canvi de tendència. Al Cèsar el que és del Cèsar.

També li voldria demanar que no s'oblidés de tenir unes paraules de reconeixement per la tasca de milers de docents que, durant aquests anys, hem entrat cada dia a l'aula i que, potser, també hi tenim alguna cosa a veure. Ja sé que li costa però, ara que anem forts en matemàtiques, em sembla que seria de justícia aplicar la propietat commutativa, segons la qual els docents hauríem de ser tan responsables dels èxits d'ara como ho érem dels fracassos d'abans.