dijous, 26 d’abril del 2012

càrrega laboral


si anem omplint el carro, pot acabar passant això

D'uns anys ençà sembla que els mals averanys tenen el vici de complir-se, i l'augment de l'horari lectiu del professorat no podia escapar aquesta tendència. En efecte, de totes aquelles mesures proposades pel Ministerio de Educación i que tant amoïnen el Departament d'Ensenyament, n'hi ha una que no sembla treure'ls la son, i no és altra que augmentar el nombre d'hores de classe que el professorat haurem d'entomar a partir del curs vinent. En menys de dos anys hem vist disminuit el nostre sou en un 12% i augmentada la càrrega de feina en un 30%. (10% en horari i 20% en nombre d'alumnes)

I com sempre que "pinten bastos", la gent ens comencem a mirar de reüll els uns als altres amb una certa malfiança. Qui està a l'atur sospita que qui treballa és perquè li ha pres a ell la feina; el que treballa observa l'aturat i pensa fins quan haurà de pagar-li el subsidi amb els impostos que cotitza per poder treballar; i tant treballador com aturat acusen el funcionari de gaudir del millor dels seus dos móns, és a dir: tenir feina sense treballar i cobrar un subsidi sense estar a l'atur!

Aquesta crispació laboral es nota també als centres educatius, on tots tenim la impressió de treballar més que la resta de companys i de ser, en general, menys valorats. Diuen que s'acabaran les prevendes, les reduccions horàries per càrrecs o per tutories de treballs de recerca... ara tots serem iguals! O potser no? Horari en mà, és cert que ara farem tots 20 hores lectives i 4 o 5 de guàrdia presencial (que a la pràctica són també lectives)... Però 20 hores són sempre 20 hores? Parlem-ne.

Els successius canvis curriculars ens han portat a la situació en què les classes de matèries conegudes com a "comuns" es duen a terme en grup sencer -així, Filosofia, Ciències del Món Contemporani, Educació Física, Matemàtiques i les Llengües (Català, Castellà i Anglès) es faran amb classes de 36 alumnes. Cal dir que, de moment, el Català, Castellà i també les Matemàtiques, en ser instrumentals, es beneficien de la possibilitat de fer agrupaments per nivells i amb un menor nombre d'alumnes, ja que de cada dos grups-classe en surten tres. D'altra banda, la diversificació ha portat a dissenyar unes matèries optatives especialitzades que es fan en grups reduits i, cas del batxillerat, durant més hores.

Així doncs, hi ha professorat que durant el curs farà classes a 150 o 200 alumnes mentre que altres companys seus, cobrant exactament el mateix, en faran a 50 o 60 si tenen la sort de juntar un parell o tres d'optatives. Ho comento perquè sóc dels rucs que es trobarà en la primera situació, perquè si fos dels altres m'imagino que faria el mateix que ells: "callar com un puta". El que demano, si us plau, és que a sobre no vinguin a demanar-nos explicacions ni a passar-nos pels morros els seus èxits acadèmics. Ja n'hi ha un tip, tu!

dimecres, 18 d’abril del 2012

Per fi s'imposa el sentit comú.

"Paracuellos", de Carlos Giménez. Per a qui vulgui veure com era (i com serà) l'educació d'aquest país sota un règim ultraconservador.

Com sempre, ha calgut que arribés la dreta per posar una mica d'ordre en el desgavell en què s'havia convertit l'ensenyament del país. El ministre Wert anuncia una sèrie d'entranyables consignes que evoquen l'escola que ens espera. En essència són:

  1. "España es una y no veintiuna".  Recentralitzant l'ensenyament aconseguirem que tothom tingui les mateixes oportunitats d'aprendre l'idioma que parla ell, i que a ningú no li faci la més mínima falta parlar-ne cap altre que no sigui el que parla ell. Ja se sap que les autonomies són les culpables de la crisi i de l'analfabetisme de la "juventud patria"

  2. "Se acabó la hora del bocadillo". Si no esmorzem passarem gana, i ja se sap que la gana espabila. S'acabaran també les substitucions de professorat amb baixa mèdica i s'ampliaran les hores lectives -i segurament el calendari també.

  3. "El tamaño no importa". En efecte, tant li fa si a les aules hi ha 25 alumnes (en el moment d'implantació de l'ESO), com 30 (en el moment de consolidació de l'ESO) o si n'hi enxubem 36. Total, el que compta no és la mida, sinó l'habilitat per deixar satisfeta la... clientela.

  4. "Garrotazo y tentetieso". Serà el "darrer crit" en metodologia a les aules... Perquè suposo que no esperaran classes participatives i comunicatives de 36 alumnes. Les d'aquestes dimensions que jo vaig conèixer eren de l'època preconstitucional, estaven presidides per un Sant Cristo omnipresent i les dirigien a cops de regle uns cafres amb sotana a qui parlàvem de "don".